Uskoro se očekuje početak probnog rada UPOV-a

Jastrebarsko, 23. prosinca 2021.

Radovi na izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na području aglomeracije Jastrebarsko, koji se provode u okviru projekta Naša voda, naša budućnost, privode se kraju.
Građevinski radovi bitni za početak probnog rada završeni su. U proteklih mjesec dana izvodili su se radovi u okolišu postrojenja, poput postavljanja ograde, dovoza i rasprostiranja zemlje u okoliš, a izvršena je i djelomična demobilizacija gradilišta. Na objektima se izvodio završni sloj fasade te je preostalo još asfaltiranje manipulativnih površina koje će se izvoditi sredinom siječnja ako vremenski uvjeti budu povoljni.

Što se strojarskih radova tiče, odnosno ugradnje opreme, sva oprema postrojenja dostavljena je i ugrađena te spremna za početak funkcionalnog ispitivanja.

Većina elektrotehničkih radova također je završena pa su tako položene sve instalacije te su obavljena ožičenja/kabliranja opreme. Za njihov je potpun dovršetak preostalo ispitati i ugraditi upravljačke ormare kako bi se postigla funkcionalnost postrojenja, a s tim će se početi u prvom dijelu siječnja 2022. godine. Nakon prvih ispitivanja funkcionalnosti svakog dijela ugrađene opreme za sebe, započet će i probni rad cjelokupnog postrojenja što će ujedno predstavljati i posljednju fazu radova.

Po završetku će Jastrebarsko dobiti moderan uređaj za pročišćavanje otpadnih voda koji je koncipiran na trećem stupnju pročišćavanja otpadnih voda primjenom tehnologije sekvencijalnog šaržnog bazena (SBR) za biološko pročišćavanje i aerobne stabilizacije mulja. Ukupna vrijednost radova iznosi 43,7 milijuna kuna s uključenim PDV-om, a izvodi ih zajednica ponuditelja koju čine poduzeća Riko d.o.o. i Hidroinženjering d.o.o. iz Ljubljane.

Izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda dio je projekta izgradnje sustava vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Jastrebarsko. Ukupna je vrijednost projekta gotovo 170 milijuna kuna, a čak 72,25 posto neto iznosa sufinancira se sredstvima Europske unije kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“ za razdoblje 2014. – 2020. Ostatak iznosa financiraju Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Hrvatske vode i Vode Jastrebarsko d.o.o.