Srednjoškolci učili o svojoj ulozi u čuvanju vodnog bogatstva

Jastrebarsko, 23. ožujka 2021.

Svjetski dan voda i ove je godine obilježen u Jastrebarskom raznim aktivnostima u organizaciji Voda Jastrebarsko i u okviru projekta Naša voda, naša budućnost, usmjerenog na dodatno podizanje kvalitete jaskanske vode.

Učenici Srednje škole Jastrebarsko tako su u utorak 23. ožujka posjetili vodospremu Draga Svetojanska, prvi objekt izgrađen u okviru projekta. Ondje su ih pozdravili zamjenici gradonačelnika Grada Jastrebarskog Domagoj Šlat i Stipe Bučar, direktor Voda Jastrebarsko Mario Brnabić te direktor razvoja i tehničke pripreme Voda Jastrebarsko Tomislav Ciban.

Projekt poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Jastrebarsko najveći je infrastrukturni projekt u povijesti grada koji Grad Jastrebarsko od samog početka podržava u želji da sugrađanima osiguramo još čišću i kvalitetniju vodu te zaštitimo prirodu našeg kraja. No, i nakon izgradnje infrastrukture najveći dio odgovornosti za brigu o vodi i okolišu ostaje na svima nama da budućim generacijama ostavimo u nasljeđe čist i predivan kraj u kojem živimo.Domagoj Šlat, zamjenik gradonačelnika Grada Jastrebarskog
Obilježavanje Svjetskog dana voda već je tradicija Voda Jastrebarsko kako bismo naše mlade osvijestili o ulozi koju svatko od nas od najmlađih dana ima u očuvanju vodnog bogatstva. Vjerujemo da im na taj način možemo dodatno pokazati koliko je važno pažljivo postupati s vodom i koliko je malo truda potrebno uložiti u svakodnevnim aktivnostima kako bi svatko od nas dao svoj doprinos.Mario Brnabić, direktor Voda Jastrebarsko

Srednjoškolci su tijekom posjeta vodospremi imali priliku i razgledali njezinu unutrašnjost, a prisustvovali su i zanimljivom predavanju Marine Hublin, rukovoditeljice Službe za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije. Ona i njezini kolege demonstrirali su postupak analize zdravstvene ispravnosti vode s pomoću pokretnog laboratorija. Potom su posjetili imanje Repro Eko Farm u Volavju gdje su saznali više o ekološkom uzgoju žitarica i svim blagodatima ekoloških namirnica te obišli pogonski mlin koji energiju vode pretvara u električnu energiju. Tijekom posjeta mogli su i kušati različite pripravke od algi i žitarica te prirodne sokove.

U četvrtak 25. ožujka u Domu kulture Jastrebarsko za srednjoškolce je organizirano i predavanje Marine Hublin o značaju vode za ljudski organizam, najčešćim izvorima onečišćenja vode te važnosti njezinog očuvanja i zaštite.