Vode Jastrebarsko edukativnim aktivnostima za djecu obilježile Svjetski dan voda

Jastrebarsko, 23. ožujka 2018.

Vode Jastrebarsko i ove su godine organizirale brojne edukativne aktivnosti u povodu Svjetskog dana voda, koji se u cijelom svijetu obilježava 22. ožujka s ciljem skretanja pozornosti na važnost vode.

Tako su u četvrtak 22. ožujka učenici posjetili vodospreme Draga Svetojanska i Petrovina, gdje su imali prilike poslušati zanimljivo predavanje Marine Hublin, rukovoditeljice Službe za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije. Uz to im je u pokretnom laboratoriju demonstrirana i analiza zdravstvene ispravnosti vode, nakon čega su se i sami uvjerili u vrhunsku kvalitetu i čistoću jaskanske vode. Učenici su obišli i imanje Repro Eko u Volavju, gdje su saznali više o uzgoju ekoloških žitarica i radu pogonskog mlina koji energiju vode pretvara u električnu energiju. Za najmlađe Jaskance iz dječjeg Vrtića Radost u petak je organiziran prigodan i edukativan igrokaz „Pustolovina ispod mora“ u izvedbi Kazališta Škrabe iz Jastrebarskog. Mališani su sa zanimanjem pratili uzbudljivu priču o morskom kralju Tritonu, sireni Arieli i njihovim prijateljima koji su im objasnili zašto je važno da voda bude čista, tko sve živi u vodi i zbog čega je dobro redovito piti vodu.

Jaskanski učenici u četvrtak su na predavanju Marine Hublin u Centru za kulturu Jastrebarsko saznali više o povijesti sustava vodoopskrbe koja seže do 3.000 godine pr. Kr. te današnjim najvećim izazovima u vodoopskrbi. Tom su prilikom doznali više i o projektu dogradnje sustava vodoopskrbe, dogradnje i rekonstrukcije sustava odvodnje otpadnih voda te izgradnje uređaja za pročišćavanje voda u Jastrebarskom. Taj projekt, u vrijednosti od gotovo 170 milijuna kuna, sufinancira Europska unija sa 72 posto neto iznosa kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“ za razdoblje 2014. – 2017., a predstavio ga je Mario Brnabić, direktor Voda Jastrebarsko d.o.o.

Ovim će se vrijednim projektom značajno unaprijediti vodnokomunalna infrastruktura aglomeracije Jastrebarsko, a time i izravno poboljšati život gotovo 16.000 naših sugrađana. S realizacijom smo krenuli 2017. godine i planiramo završetak radova u srpnju 2020., nakon čega će u dijelu vodoopskrbe biti rekonstruiran dio vodoopskrbne mreže i izgrađene tri vodospreme te osigurani kontinuitet i pouzdanost vodoopskrbnog sustavaMario Brnabić, direktor Voda Jastrebarsko d.o.o.
Istaknuo je i da se u dijelu sustava odvodnje otpadnih voda nakon izgradnje očekuje priključenost od visokih 97 posto, uz izgradnju ukupno 44 kilometra sustava odvodnje i 15 crpnih stanica te uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *